Motorun Bakýmý
Servislerde Aracýnýzýn Mekanik Aksamlarýnýn Problemlerinin Çözümü , Bakýmý Ýtina Ýle Yapýlmaktadýr.
Profesyonel Personel Tarafýndan Aracýnýzýn Motor , Difransiyel , Þanzuman Ve Benzeri Mekanik Problemleri Giderilmektedir.
* Bilgisayar Ýle Arýza Tespiti .
* Periyodik Araç Bakýmý .
* Genel Araç Bakýmý .
* Enjeksiyon ve Enjektör Temizliði .
* Karbüratör Temizliði
* Yað Ve Filtre Deðiþimi
* Mekanik Arýzalar Ve Onarýmý
Aracýnýzýn Elektrik Ve Elektronik Sistemindeki Arýzalar Test Cihazlarý Ve Konusunda Uzman Personeller Tarafýndan Yapýlan Ölçümlerle Hýzlý Ve Güvenli Bir Þekilde Giderilmektedir.
* Araç Elektriði .
* Klima , Kalorifer Elektriði .
* Aydýnlatma Sistemleri .
* Konfor Sistemleri .
* Immobilezýr
Aracýnýzýn Klimasýnýn Her Türlü Arýzalarý Ve Bakýmý Deneyimli Personel Tarafýndan , En Modern Cihazlarla Yapýlmaktadýr.
* Her Türlü Klima Tamiri
* Klima Gaz Deðiþimi
* Klima Gaz Dolumu
* Klima Hortum Yapýmý / Deðiþimi
Carbon Clean Bir Makine Ve Temizleme Kimyasallarýndan Oluþan Bir Sistemdir. Daha Az Yakýt Tüketerek ' 0 ' Km Motor Performansý Saðlarsýnýz. Aracýnýzýn Yakýt Püskürtme Sistemlerindeki Pahalý Parçalarýn Gereksiz Zamanlarda Gereksiz Yere Deðiþmesini Önler . Aracýn Bakým Ve Ýþçilik Masraflarý Ýle Serviste Kalýþ Süresi Azaltýr. Özellikle Dizel Araçlarda Çok Pahalý Olan Ve Deðiþimi Zaman Alan Parçalardan Kaynaklanan Bir Çok Arýzanýn Oluþmasý Önlenmektedir.
Günlük bakýmda motorun yaðýna, suyuna, fren hidroliðine, yakýtýna, her araca iniþ biniþte lastik hava basýnçlarýna, ýþýk ve ikaz sistemlerine bakýlýr.
Haftalýk bakýmda vantilatör kayýþý gerginliði, akü bakýmý yapýlýr.
Akü bakýmý yaparken akü dýþ yüzeylerinin ve kutup baþlarýndaki oksitlerin sodalý su ve sýcak su ile temizlenmesine, plakalarýn 1 cm üzerine kadar saf su ilave edilmesine, eleman kapak deliklerinin açýk tutulmasýna, kýþýn akü donmasýn diye akü tam þarj ettirilir, dijital göstergeli araçta asla akü takviyesi yapýlmaz.
Akü kendiliðinden boþanýyorsa akünün üst kýsmýnda pislik birikmiþtir.
Kýsa devreden dolayý yangýn olursa akü kutup baþlarý çýkarýlýr.
Akü 2 kutup baþý arasýnda her iki kutup baþýna deðen bir madeni parça konursa akü kýsa devre olup patlar.
Yaðlý tip hava filtresinin bakýmý yapýlýrken sökülen parçalar gaz yaðý ile temizlenir.
Araç iterek çalýþtýrýlýrsa triger kayýþý kopar.
Araç suya girerek motor stop ederse ateþleme sisteminin parçalarýnýn kurumasý beklenir.
BAKIMLAR
Rodaj süresi (alýþtýrma) ve ilk bakým:
0 ? 2000 km rodaj süresidir. Parçalarýn birbirine alýþmasý dönemidir. Bu dönemde aþaðýdakilere dikkat edilmelidir.
-- Fazla sürat yapýlmaz
-- Ani duruþ ve kalkýþ yapýlmaz
-- Motor tam güçte çalýþtýrýlmaz.
-- Uzun süre sabit hýzda gidilmez.
Günlük Bakým:
-- Yakýt kontrolü --Iþýk ve ikaz sistemi kontrolü
-- Yað kontrolü --Araca her biniþte lastik havalarý kontrolü
-- Soðutma suyu kontrolü --Dizelde yakýt deposu suyu alýnýr
-- Fren hidroliði kontrolü --Dizelde yakýt filtresi suyu alýnýr.
Haftalýk Bakým:
-- Vantilatör kayýþý kontrolü
-- Akümülatör kontrolü
Aylýk Bakým:
-- Hava filtresi temizlenir.
6 Aylýk Bakým:
-- Motor ayarlarý yapýlýr(Supap, buji, platin, avans v.b)
-- Ön düzen ayarlarý yapýlýr (Rot, kamber, Kaster v.b)
-- Amortisör yaðý kontrol edilir.
-- Fren sisteminde --Balatalar deðiþir
--Fren ayarý yapýlýr.
-- Lastiklerin yer deðiþimi (Arkalar öne, önler arkaya takýlmalýdýr)
-- Far ayarý yapýlýr
-- Yaza kýþa hazýrlýk yapýlýr (Hava filtresi ve otomatik jigle kýþlýk pozisyona çevirillir)
Yýllýk Bakým:
-- 6 Aylýk Bakým tekrar yapýlýr.
-- Radyatör suyu deðiþtirilir.
-- Yakýt deposu temizlenir.
-- Dizel motorlarda enjeksiyon pompasý ve enjektör ayarý yapýlmalýdýr.
Aracýn durdurulmasý gereken zamanlar:
-- Yað lambasý yanarsa,
-- Þarj lambasý yanarsa,
-- Motordan garip ses gelirse,
-- Yanýk kablo kokusu gelirse araç stop ettirilir.
Düzenli Araç Bakýmý ve Servisi |
Aracýn temel bakýmýný gerçekleþtirmek için uzman olmanýza gerek yok!
Geniþ kapsamlý düzenli bakým ve servis rehberi için öneriler:
Yað ve Filtreler: Aracýnýzýn yað ve filtrelerini üreticinin önerdiði zaman aralýklarýnda deðiþtirin. Motora iyi bir yað basýncý saðlayabilmek için yað seviyesini her iki haftada bir kontrol edin.
Kayýþlar: Kayýþlarý 5.000 km.de bir kontrol edin ? Aracýnýzdaki alternatör, fan ve soðutma sistemleri, doðru çalýþabilmeleri için kayýþ sistemleri kullanýr ve kayýþlar düzenli olarak kontrol edilmeli, gerektiðinde deðiþtirilmelidir. Gözle yapýlacak bir kontrolde, kayýþlarda yýpranma ya da týrtýklý kenarlar oluþmaya baþlamýþsa , kayýþlarýn deðiþtirilme zamaný gelmiþtir. Kayýþ kopmadan önlem alýnmazsa, çok kötü sonuçlar doðabilir.
Hortumlar: Hortumlarý 5.000 km.de bir kontrol edin ? Konu soðutma sistemi olduðunda, hortumlar özenle kontrol edilmeli ve gerektiðinde deðiþtirilmelidir. Bir hortumun durumunu, onu sýkarak test edebilirsiniz ? kolayca sýkýlabilen yumuþamýþ hortumlar mutlaka deðiþtirilmelidir.
Lastikler: Lastiklerde düzensiz aþýnma olup olmadýðýný periyodik olarak kontrol edin ? Lastiklerde bu tarz aþýnmalar varsa aracýnýzý nitelikli bir teknisyene gösterin ve lastik hizalarýný kontrol ettirin. Lastiklerdeki aþýnmalarý kontrol etmek için lastik diþleri arasýna bir bozuk para sokun ve baþparmaðýnýzla iþaretleyin. Her bir lastiðin diþ derinliði, diðerlerinin diþ derinliklerinden en fazla 2 milimetre kadar sapmalýdýr. 5 milimetreden daha az diþ derinliðine sahip olan lastikler deðiþtirilmelidir. Ayrýca 8.000 km.de bir lastiklerin yerlerini deðiþtirin.
Lastik Basýncý: Lastik basýnçlarýný ayda en az bir kez kontrol edin. Olasý lastik sorunlarýný önceden belirlemek çok önemlidir ve bu baðlamda lastik kontrolü güvenli sürüþ için hayati önem taþýr. Kullaným kýlavuzunda aracýnýz için doðru lastik basýncý mutlaka bulunur Sýcaklýktaki deðiþiklikler çarpýcý bir þekilde lastik basýnçlarýný etkileyebilir. Bu nedenle mevsim deðiþikliklerinde lastik basýnçlarýný sýk sýk kontrol edin.
Araç Sývýlarý: Sývýlarýn kontrol edilmesi ve deðiþtirilmesi ? Motor yaðý dýþýnda diðer hayati sývýlar da (fren hidroliði, hidrolik direksiyon yaðý, þanzýman yaðý, soðutma suyu) kontrol edilmeli ve yeniden doldurulmalýdýr. Þanzýman ve hidrolik direksiyon yaðý, doðru sývý seviyesinin gösterilebilmesi için seviye çizgileri bulunmaktadýr. Fren hidroliði ve soðutma suyu, dolana kadar eklenebilir.
Aydýnlatmalar: Aydýnlatmalarý kontrol edin ? Farlarýn ve fren lambalarýnýn çalýþtýðýndan emin olun. Eski ve zayýf ampulleri deðiþtirin ve her zaman yedeklerini aracýnýzda taþýyýn. Ayrýca kýþýn da aracýnýzý düzenli bir þekilde yýkayýn. Farlarýn temiz olmasý gece görüþünü geliþtirecek ve diðerlerinin sizi daha net bir þekilde görmesini saðlayacaktýr. Düzenli yýkama, buzlu yol yüzeyleri için kullanýlan tuzun kaporta boyasýna zarar vermesini de önler.
Dýþ Belirtiler: Dýþarýdan görünen belirtilere dikkat edin ? Eðer aracýnýz sývý sýzdýrýyorsa ciddi bir problem olabilir. Sürekli ayný yere park ediyorsanýz, olasý sýzýntýlarda sizi uyarabilecek lekeler için dikkatli olun. Özel formüllü ve uzun mesafelere dayanýklý Castrol yaðlarý, contalarýn korunmasý ve bakýmý için özel katkýlar içerir ve bu suretle eski ve uzun mesafe kat etmiþ motorlarda genel bir sorun olan sýzdýrmalarý azaltmada yardýmcý olur. Aracýnýz çok fazla kilometre yapmýþsa, motorda aðýr yýpranma göstergesi olan mavi bir duman çýkarýp çýkarmadýðýný kontrol edin |