Trafik Ders NotlarýTRAFÝK: Yayalarýn, hayvanlarýn ve araçlarýn karayollarý üzerindeki hal ve hareketleridir.
KARAYOLU (YOL): Trafik için, kamunun yararlanmasýna açýk olan arazi þeridi, köprüler ve alanlardýr.
ARAÇ: Karayollarýnda kullanýlabilen, motorlu, motorsuz ve özel amaçlý taþýtlar ile iþ makina-larý ve lastik tekerlekli traktörlerin genel adýdýr.
TAÞIT: Karayolunda insan, hayvan ve yük taþýmaya yarayan araçlardýr.
SÜRÜCÜ: Karayolunda, motorlu veya motorsuz bir aracý veya taþýtý sevk ve idare eden kiþidir.
ÞOFÖR: Karayolunda, ticari olarak tescil edilmiþ bir motorlu taþýtý süren kiþidir.
YOLCU: Aracý kullanan sürücü ile hizmetliler dýþýnda araçta bulunan kiþilerdir.
HÝZMETLÝ: Araçlarda, sürücü hariç, araç veya taþýma hizmetlerinde süreli veya süresiz çalýþan kiþiler ile iþ makinelerinde sürücüden gayri kiþilerdir.
TRAFÝK ÝÞARETLERÝ: Trafiði düzenleme amacý ile kullanýlan iþaret levhalarý, ýþýklý ve sesli iþaretler, yer iþaretlemeleri ile trafik zabýtasý veya diðer yetkililerin trafiði yönetmek için yaptýklarý hareketlerdir.
GEÇÝÞ ÜSTÜNLÜÐÜ: Görev sýrasýnda, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliðini tehlikeye sokmamak þartý ile trafik kýsýtlama veya yasaklarýna baðlý olmamalarýdýr.
GEÇÝÞ HAKKI: Yayalarýn ve araç kullananlarýn diðer yaya ve araç kullananlara göre, yolu kullanmak sýrasýndaki öncelik hakkýdýr.
DURMA: Her türlü trafik zorunluluklarý (kýrmýzý ýþýk, yetkililerin dur iþareti, yol kapanmasý gibi) nedeni ile aracýn durdurulmasýdýr.
DURAKLAMA: Trafik zorunluluklarý dýþýnda araçlarýn insan indirmek ve bindirmek amacý ile kýsa bir süre için durdurulmasýdýr.
PARKETME: Araçlarýn, durma ve duraklamasý gereken haller dýþýnda býrakýlmasýdýr.
TRAFÝK KAZASI: Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracýn karýþtýðý ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmýþ olan olaydýr.
MÜLK: Devlete, kamuya, gerçek ya da tüzel kiþilere ait olan taþýnmaz mallardýr.
YERLEÞÝM YERÝ (BÝRÝMÝ): Kendisine ulaþan karayollarý üzerinde sýnýrýnýn, baþlangýcý ve bitimi bir iþaret levhasý ile belirlenmiþ olan yerleþme, çalýþma ve barýnma amacý ile insanlarýn yararlandýklarý yapý ve tesislerin bir arada bulunduðu ve karayolu trafiðine etkileri tespit edilmiþ ve idari taksimatla belirlenmiþ olan il, ilçe, köy veya mezra gibi yerlerdir.
YAYA: Araçlarda bulunmayan, karayolunda hareketsiz veya hareket halinde bulunan insanlardýr.
ÝKÝ YÖNLÜ KARAYOLU: Taþýt yolunun her iki yönündeki taþýt trafiði için kullanýldýðý karayoludur.
TEK YÖNLÜ KARAYOLU: Taþýt yolunun yalnýz bir yöndeki taþýt trafiði için kullanýldýðý karayoludur.
BÖLÜNMÜÞ KARAYOLU: Bir yöndeki trafiðe ait taþýt yolunun bir ayýrýcý ile belirli þekilde diðer taþýt yolundan ayrýlmasý ile meydana gelen karayoludur.
ERÝÞME KONTROLLÜ KARAYOLU (Otoyol-Ekspresyol): Özellikle transit trafiðe tahsis edilen, belirli yerler ve þartlar dýþýnda giriþ ve çýkýþýn yasaklandýðý, yaya, hayvan ve motorsuz araçlarýn giremediði, ancak, izin verilen motorlu araçlarýn yararlandýðý ve trafiðin özel kontrole tabi tutulduðu karayoludur.
GEÇÝÞ YOLU: Araçlarýn bir mülke girip çýkmasý rçm yapýlmýþ olan yolun karayolu üzerinde bulunan kýsmýdýr.
BAÐLANTI YOLU: Bir kavþak yakýnýnda karayolu taþýt yollarýnýn birbirine baðlanmasýný saðlayan, kavþak alaný dýþýnda kalan ve bir yönlü trafiðe ayrýlmýþ olan karayolu kýsmýdýr.
TAÞIT YOLU (Kaplama): Karayolunun genel olarak taþýt trafiðince kullanýlan kýsmýdýr.
BÝSÝKLET YOLU: Karayolunun, sadece bisikletlilerin kullanmalarýna ayrýlan kýsmýdýr.
YAYA YOLU (Yaya kaldýrýmý): Karayolunun, taþýt yolu kenarý ile gerçek veya tüzel kiþilere ait mülkler arasýnda kalan ve yalnýz yayalarýn kullanýmýna ayrýlmýþ olan kýsmýdýr.
BANKET: Yaya yolu ayrýlmamýþ karayolunda, taþýt yolu kenarý ile þev baþý veya hendek iç üst kenarý arasýnda kalan ve olaðan olarak yayalarýn ve hayvanlarýn kullanacaðý, zorunlu hallerde de araçlarýn faydalanabileceði kýsýmdýr.
PLATFORM: Karayolunun, taþýtyolu (kaplama) ile yaya yolu (kaldýrým) veya banketinden oluþan kýsmýdýr.
ANAYOL: Ana trafiðe açýk olan ve bunu kesen karayolundaki trafiðin bu yolu geçerken veya bu yola girerken, ilk geçiþ hakkýný vermesi gerektiði iþaretlerle belirlenmiþ karayoludur.
TALÝ YOL: Genel olarak üzerindeki trafik yoðunluðu bakýmýndan baðlandýðý yoldan daha az önemde olan yoldur.
TEHLÝKELÝ EÐÝM: Araçlarýn emniyetle seyrine devam için, vites küçültmeyi gerektiren uzunluk veya açýdaki yol eðimidir.
KAVÞAK: Ýki veya daha fazla karayolunun kesiþmesi veya birleþmesi ile oluþan ortak alandýr.
KAVÞAK ORTAK ALANI: Kavþaklarda, kavþaðý teþkil eden kollardan ayrý ayrý yaklaþýldýðýnda, kavþaktaki geometrik veya fiziki deðiþikliðin baþladýðý çizgiler ile çevrelenmiþ alandýr.
YAYA GEÇÝDÝ: Taþýt yolunda, yayalarýn güvenli geçebilmelerini saðlamak üzere, trafik iþaretleri ile belirlenmiþ alandýr.
OKUL GEÇÝDÝ: Genel olarak okul öncesi, ilköðretim ve orta dereceli okullarýn çevresinde özellikle öðrencilerin geçmesi için, taþýt yolundan ayrýlmýþ ve bir trafik iþareti ile belirlenmiþ alandýr.
ALT GEÇÝT: Karayolunun, diðer bir karayolu veya demiryolunu alttan geçmesini saðlayan yapýdýr.
ÜST GEÇÝT: Karayolunun, diðer bir karayolu veya demiryolunu üstten geçmesini saðlayan yapýdýr.
DEMÝRYOLU GEÇÝDÝ (Hemzemin Geçit): Karayolu ile demiryolunun ayný seviyede kesiþtiði bariyerli veya bariyersiz geçitlerdir. ADA: Yayalarýn geçme ve durmalarýna, taþýtlardan inip binmelerine yarayan, trafik akýmýný düzenleme ve trafik güvenliðini saðlama amacý ile yapýlmýþ olan, araçlarýn bulunamayacaðý, koruyucu tertibatla belirlenmiþ bölüm ve alandýr.
AYIRICI: Taþýt yollarýný veya yol bölümlerini birbirinden ayýran, bir taraftaki taþýtlarýn diðer tarafa geçmesini engelleyen veya zorlaþtýran karayolu yapýsý, trafik tertibatý veya gereçtir.
ÞERÝT: Taþýtlarýn bir dizi halinde güvenle seyredebilmeleri ve taþýt yolunun ayrýlmýþ bir bölümü veya boyuna iþaretlemelerle ayrýlmamýþ olsa bile motorlu araç dizisinin hareketine yeterli geniþlikte olmak þartýyla taþýt yolunun bölü-nebileceði boyuna dilimlerin herhangi biridir.
PARKYERÝ (Otopark): Araçlarýn park etmesi için kullanýlan açýk veya kapalý alandýr.
KARAYOLU ÜZERÝ PARKYERÝ: Taþýt yolundaki veya buna bitiþik alanlardaki park yeridir.
KARAYOLU DIÞI PARKYERÝ: Karayolu sýnýr çizgisi dýþýnda olan ve bir geçiþ yolu veya servis yolu ile taþýt yoluna baðlanan park yeridir.
DURAK: Kamu hizmeti yapan yolcu taþýtlarýnýn yolcu ve hizmetlileri bindirmek, indirmek gayesiyle duraklamalarý için iþaretlerle belirlenmiþ yerdir.
GARAJ: Araçlarýn genellikle uzun süre durmalarý için kullanýlan bakým veya servisinin de yapýlabileceði kapalý veya açýk olan yerlerdir.
TERMÝNAL: Ýnsan veya eþya taþýmalarýnda araçlarýn indirme, bindirme, yükleme, boþaltma, aktarma yaptýklarý ve ayrýca bilet satýþý ile bekleme, haberleþme, þehir ulaþýmý ve benzeri hizmetlerin de saðlandýðý yerdir.
SERVÝS ÝSTASYONU: Araçlarýn bakým, onarým ve servislerin yapýldýðý açýk veya kapalý yerdir.
AKARYAKIT ÝSTASYONU: Araçlarýn esas itibariyle akaryakýt, yað, basýnçlý hava ve yedek malzeme gibi ihtiyaçlarý ile ayrýca, kiþilerin ilk yardým ihtiyaçlarýnýn da saðlandýðý yerdir.
MUAYENE ÝSTASYONU: Araçlarýn niteliklerini tespit ve kontrol edebilecek cihaz ve personel bulunan ve teknik kontrolü yapýlan yerdir.
ARAÇ TARTI ÝSTASYONU: Araçlarýn yüklü veya yüksüz olarak sabit veya taþýnabilir cihazlarla tartýldýðý yerdir.
OTOMOBÝL: Yapýsý itibariyle, sürücüsünden baþka en çok yedi oturma yeri olan ve insan taþýmak için imal edilmiþ bulunan motorlu taþýttýr.
MÝNÝBÜS: Yapýsý itibariyle, sürücüsünden baþka sekiz ile ondört oturma yeri olan ve insan taþýmak için imal edilmiþ bulunan motorlu taþýttýr.
OTOBÜS: Yapýsý itibariyle sürücüsünden baþka en az onbeþ oturma yeri olan ve insan taþýmak için imal edilmiþ bulunan motorlu taþýttýr. Troleybüsler de bu sýnýfa girer.
KAMYONET: Ýzin verilebilen azami yüklü aðýrlýðý 3500 kg'ý geçmeyen ve yük taþýmak için imal edilmiþ motorlu taþýttýr.
KAMYON: Ýzin verilebilen azami yüklü aðýrlýðý 3500 kg'dan fazla olan ve yük taþýmak için imal edilmiþ motorlu taþýttýr.
ÇEKÝCÝ: Römork ve yarý römorklarý çekmek için imal edilmiþ olan ve yük taþýmayan motorlu taþýttýr.
ARAZÝ TAÞITI: Karayollarýnda yolcu veya yük taþýyabilecek þekilde imal edilmiþ olmakla beraber, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen motorlu taþýttýr.
MOTOSÝKLET: Ýki veya üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motorlu taþýttýr.
MOTORLU BÝSÝKLET: Silindir hacmi 50 santimetre küpü geçmeyen, içten patlamalý motorla donatýlmýþ ve imal hýzý saatte 50 km'den az olan bisiklettir.
BÝSÝKLET: En çok üç tekerleði olan ve üzerinde bulunan insanýn adale gücü ile pedal veya el ile tekerleði döndürülmek suretiyle hareket eden ve yolcu taþýmalarýnda kullanýlmayan motorsuz taþýttýr.
LASTÝK TEKERLEKLÝ TRAKTÖR: Belirli þartlarda römork ve yarý römork çekebilen, ancak ticari amaçla taþýmada kullanýlmayan tarým aracýdýr.
ÝÞ MAKÝNELERÝ: Yol inþaat makineleri ile benzeri tarým, sanayi, bayýndýrlýk, milli savunma ile çeþitli kuruluþlarýn iþ ve hizmetlerinde kullanýlan, iþ amacýna göre üzerine çeþitli ekipmanlar monte edilmiþ, karayolunda insan, hayvan, yük taþýmasýnda kullanýlamayan motorlu araçlardýr.
ÖZEL AMAÇLI TAÞIT: Özel amaçla insan veya eþya taþýmak için imal edilmiþ olan ve itfaiye, cankurtaran, cenaze, radyo, sinema, televizyon, kütüphane, araþtýrma araçlarý çekmek veya taþýmak, kaldýrmak gibi özel iþlerde kullanýlan motorlu araçtýr.
OKUL TAÞITI: Genel olarak okul öncesi, ilköðretim ve orta dereceli okullarýn öðrencileri ile sadece gözetici ve hizmetlilerin taþýnmalarýnda kullanýlan taþýttýr.
KAMU HÝZMETÝ TAÞITI: Kamu hizmeti için yük veya yolcu taþýmasý yapan bütün taþýtlardýr.
PERSONEL SERVÝS TAÞITI: Herhangi bir kamu kurum ve kuruluþu veya özel veya tüzel kiþilerin personelini bir akit karþýlýðý taþýyan þahýs veya þirketlere ait minibüs ve otobüs türündeki ticari araçlardýr. Kamu kurum ve kuruluþlarý ile özel ve tüzel kiþilere ait araçlarýn kendi personelini veya yolcusunu taþýma iþi bu tanýmýn kapsamýna girmez.
UMUM SERVÝS ARACI: Okul taþýtlarý ile personel servis araçlarýnýn birlikte deðerlendirilmesidir.
KAMP TAÞITI: Yük taþýmasýnda kullanýlmayan, iç dizayný tatil yapmaya uygun teçhizatlarla donatýlmýþ, hizmet edebileceði kadar yolcu taþýyabilen motorlu taþýttýr.
RÖMORK: Motorlu araçla çekilen insan veya yük taþýmak için imal edilmiþ motorsuz taþýttýr.
YARI RÖMORK: Bir kýsmý motorlu taþýt veya araç üzerine oturan, taþýdýðý yükün ve kendi aðýrlýðýnýn bir kýsmý motorlu araç tarafýndan taþýnan römorktur.
HAFÝF RÖMORK: Azami yüklü aðýrlýðý 750 kg.'ý geçmeyen römork veya yarý römorktur.
TAÞIT KATARI: Karayolunda bir birim olarak seyretmek üzere birbirine baðlanmýþ taþýttýr.
TAÞIMA SINIRI (KAPASÝTE): Bir aracýn güvenle taþýyabileceði en çok yük aðýrlýðý veya yolcu ve hizmetli sayýsýdýr.
GABARÝ: Araçlarýn, yüklü veya yüksüz olarak karayolunda güvenli seyirlerini temin amacý ile uzunluk, geniþlik ve yüksekliklerini belirleyen ölçüdür.
AZAMÝ AÐIRLIK: Taþýtýn güvenle taþýyabileceði azami yükle birlikte aðýrlýðýdýr.
YÜKSÜZ AÐIRLIK: Üzerinde insan veya eþya (yük) bulunmayan ve akaryakýt deposu dolu olan bir aracýn taþýnmasý zorunlu alet, edavat ve donatýmý ile birlikte toplam aðýrlýðýdýr.
YÜKLÜ AÐIRLIK: Bir taþýtýn yüksüz aðýrlýðý ile taþýmakta olduðu sürücü, hizmetli, yolcu ve eþyanýn toplam aðýrlýðýdýr.
DÝNGÝL AÐIRLIÐI: Araçlarda ayný dingile baðlý tekerleklerden, karayolu yapýsýna aktarýlan aðýrlýktýr.
AZAMÝ DÝNGÝL AÐIRLIÐI: Araçlarýn karayolu yapýlarýndan güvenle ve yapýya zarar vermeden geçebilmeleri için saptanan toplam aðýrlýktýr.
OGS : Bu logo Otomatik Geçiþ Sistemi uygulayan giþeyi gösterir.