MOTOR VE ARAÇ TEKNÝÐÝ
Motorun tanýmý
MOTORLARIN DIÞINDAKÝ ÇALIÞMA SÝSTEMLERÝ
A- ATEÞLEME SÝSTEMÝ: Bir motordan beklediðimiz verimi alabilmek için, yakýtýn düzgün bir þekilde ateþlenmesi gerekmektedir.Nitekim motordaki verimi tam olarak olabilmek için bu sistemin tam olarak çalýþmasý gerekir.
B- YAKIT SÝSTEMÝ :Yakýt sisteminin olmasý gerektiði gibi çalýþmasý motorun yakýt sarfiyatýna sebep olmayacaðý gibi birde motorda beklenen performansý almamýzý saðlayacaktýr.
C- YAÐLAMA SÝSTEMÝ: Birbiri üzerinde çalýþan elemanlarýn aþýnmasýný aþýrý ýsýnmasýný önlemek,çalýþan elemanlarýn üzerinden kopan parçacýklarý taþýyarak optimum çalýþma ortamý saðlayan sisteme denir.
D- SOÐUTMA SÝSTEMÝ: Motorda silindir içinde oluþan ateþleme ve yanma sonucu sýcaklýk 1800-2500 C kadar yükselir. Sonuç olarak , bu sýcaklýkta elemanlarýn uzun süreli çalýþamayacaðýný düþünürsek motor içindeki sýcaklýðýn düþürülmesi gerektiði ortaya çýkacaktýr. Soðutma sistemlerinin iki çeþidi vardýr.
- Su Soðutmalý
- Hava Soðutmalý
E- MARJ SÝSTEMÝ: Dizel ve benzinli motorlarda,motorun çalýþmasý için ilk hareketi saðlayan sistemdir.
F- ÞARJ SÝSTEMÝ: Motor çalýþtýðý zaman mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüþtüren sisteme Þarj Sistemi denir.Motorlu araçlarda elektrik ihtiyacýný karþýlar ve aküyü þarj eder.
A- ATEÞLEME SÝSTEMÝ
GÖREVÝ:Benzinli motorlarda,yanma odasýna sýkýþtýrýlmýþ olan yakýt hava karýþýmýnýn buji ile ateþlenmesini saðlar
PARÇALARI: Akümülatör, kontak anahtarý, endüksiyon bobini, distribütör, platin, kondansatör, tevzi makarasý ile buji ve buji kablolarýndan oluþur.
1. Akümülatör (Batarya): Elektrik enerjisini bünyesinde depo eden ve gerektiðinde bu elektrik enerjisini araçtaki elektrikli alýcýlara gönderir. Görevleri;
a. Marþ motorunun çalýþmasý için gereken elektriði vermek
b. Iþýk ve özel alýcýlarý çalýþtýrmak,
Araçlarda, marþ motoru, ateþleme sistemi, aydýnlatma sistemi, þarj sistemlerinin
elektrik ihtiyacýný karþýladýðý gibi, korna , klima, silecekler, radyo vb. gibi çeþitli
alýcýlarýnda elektrik ihtiyacýný karþýlar.
? Elektrolit: Saf su ve asit karýþýmýndan oluþan sývýdýr.
? Akü kutup baþlarý: Akünün üzerinde kurþundan yapýlmýþ pozitif (+) ve negatif (-) kutup baþlarý vardýr. Pozitif (+) kutup baþý daha kalýn ve hafif kahverengi renktedir.
AKÜMÜLATÖRÜN BAKIM VE BASÝT ARIZALARI
? Elektrolit seviyesi plakalarýn 1 cm üzerinde olacak þekilde saf su ile tamamlanýr.
? Kutup baþlarý oksitlenmiþ ise, sýcak su dökülerek ve zýmpara yapýlarak temizlenmelidir. Sonra kablolar akünün kutup baþlarýna sýkýca takýlmalýdýr.
? Akümülatörün üzerinde toz ve pisliklerin birikmesine izin verilmeden sýk sýk temizlenmelidir. Bu pislikler akünün deþarj (boþalmasý) olmasýna neden olacaktýr. Bu temizlik ýlýk su ve temiz bir bezle yapýlmalýdýr.
? Araç üzerinde Elektrik kaynaðý yapýlacaksa akü kutup baþlarý sökülmelidir. Aksi takdirde þarj dinamosu (alternatör) arýzalanýr.
? Akünün kutup baþlarý ters baðlanmamasý gerekir. Aksi halde Konjektör (regülatör).arýzalanýr.
? Kýþýn akümülatörün donmamasý için akü tam þarj edilmelidir.
Akünün iki kutup baþý herhangi bir metalle birbirine deðdirildiðinde kýsa devre yaparak patlar.
Akü bakýmýnda akü eleman kapaklarýnýn kapalý, üzerindeki hava alma deliklerinin açýk olduðuna dikkat edilmelidir. Her hangi bir yangýn veya kýsa devre durumunda akü kutup baþlarýný sökmek gerekir. Sökerken önce (-) sökülür.
?Motor çalýþýrken ayaðýmýzý gaz pedalýndan çekince far ýþýklarý zayýflýyorsa akü zayýflamýþ olabilir.
? Akümülatörde takviye iþlemi ; Aküsü deþarj olmuþ bir araçta, baþka bir aracýn aküsünden yararlanýlarak marþ yapýlmasýna takviye iþlemi denir. Bunun için iki akü bir birine takviye kablolar ile baðlanmalýdýr. Bu iþlem (+) kutup (+) ya (-) kutup (-) ye gelecek þekilde paralel baðlantýlý olmalýdýr. Aracýn 12 voltluk aküsüne; 12 voltluk takviye akü paralel baðlanarak takviye iþlemi yapýlmalýdýr.
ÖNEMLÝ: Dijital göstergeli araçlarda akü takviyesi yapýlamaz, bu araçlar ile otomatik vitesli araçlar çekilerek ve itilerek de çalýþtýrýlamaz. Yapýlýrsa elektronik göstergelerine ve otomatik vites sistemine zarar verebilir.
2. Kontak Anahtarý :Döndürme hareketi ile devreyi açma- kapama (kesme )özelliði olan elektrikli anahtardýr.
Kontak anahtarý,ateþleme konumunda açýk býrakýlýrsa endüksiyon bobini veya platin yanar
3. Endüksiyon Bobini: Akünün l2 voltluk akýmýn, 15-25 bin volta yükselten devre elemanýdýr.
4. Distribütör: Endiksiyon bobininde oluþan yüksek gerilimi ateþleme sýrasýna göre (1-3-4-2) bujilere daðýtýr. Üç elemaný vardýr.
a? Platin Açýlýp kapanmak suretiyle bobinde yüksek gerilimin oluþmasýna yardýmcý olur.Platin meme yapmýþsa zýmpara kaðýdý ile temizlenmeli
b? Kondansatör (meksefe): Platinler açýlýp kapandýðýnda geçici olarak elektrik akýmýný depo ederek platini korur. Platinlerin meme yapmasýný önler.
c? Tevzi makarasý Yüksek voltajýn ateþleme sýrasýna göre bujilere daðýtýlmasýný saðlar.
5. Bujiler: Distribütörden gelen yüksek voltaj ile daha önce sýkýþtýrýlmýþ bulunan benzin - hava karýþýmýný ateþler. Buji kurum yaparsa ince zýmpara ile temizlenir.
Ateþleme sisteminde üç ayar yapýlýr; platin ayarý, avans ayarý ve buji ayarlarý.
Yukarýda belirtilen ayarlar yanlýþ ise motor tekler, yakýt sarfiyatý artar ve egzozdan siyah renkte duman çýkar, motor çekiþten düþer. Buji ve platin belirli km sonunda yenisiyle deðiþtirilir.
ATEÞLEME SÝSTEMÝNÝN ÇALIÞMASI
Kontak açýlýp marþa basýldýðýn da aküden gelen 12 voltluk akýmý platinlerde devresini tamamlar. Platinlerin açýlmasýyla endüksiyon bobininde yüksek gerilim 15-25 bin volt oluþur. oluþan yüksek gerilim kablodan distribütöre gelir. Buradan tevzi makarasýnýn yardýmýyla ateþleme sýrasýna göre bujilere gönderilir ve benzin hava karýþýmý ateþlenmiþ olur.Egsozdan siyah duman çýkýyor ise ateþleme sistemi veya yakýt sistemi arýzalýdýr.
ELEKTRONÝK ATEÞLEME SÝSTEMÝNÝN TANITIMI
Elektronik ateþleme sisteminde distribütör ve endüksiyon bobininde bazý yapýsal deðiþikler vardýr bu sistem de platin kullanýlmamaktadýr
Faydalarý:
? Yanma daha iyi olduðundan, hava kirlenmesi de az olur.
? Motor daha randýmanlý çalýþýr.
? Düzenli ateþlemeden dolayý tekleme çok aza iner.
Arýza ve Bakým:
-- Kontak anahtarý ateþleme durumunda açýk unutulursa ; --Endüksiyon bobini yanar
--Platin yanar
-- Motor sarsýntýlý çalýþýyor, neden? --Buji kablolarýndan biri çýkmýþ
--Yakýtta pislik var.
-- Motor çekiþten düþüyor, neden? --Bujiler ayarsýz veya aþýnmýþ
--Platin ayarsýz.
-- Platin meme yapmýþ, neden? --Kondansatör(Meksefe)arýzalý,
Ne yaparýz? --Ýnce zýmpara ile temizleriz.
-- Bujiler kurum baðlýyor, neden? --Ateþleme sisteminde arýza var.
Ne olur? --Normal ateþleme olmaz.(siyah duman)
-- Kullanma kýlavuzuna göre araçta belli km. sonunda araçta hangi parçalar deðiþtirilmelidir? --Bujiler
--Platin
--Ateþleme sisteminde hangi ayarlar yapýlýr?--Buji ayarý
--Platin ayarý
--Avans ayarý