Yaztek Teknoloji   
Ýlkyardým Ders Notlarý
Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10

SÜRÜCÜLERLE ÝLGÝLÝ SAÐLIK YETERLÝLÝÐÝ, UYGUN

OLMAYAN DAVRANIÞLAR VE RUHSAL DURUM 

SÜRÜCÜLER ÝÇÝN SAÐLIK ÞARTLARI

2918 Sayýlý Karayollarý Trafik Kanunu'na güre çýkarýlmýþ yönetmelikte sürücülerde aþaðýdaki þartlarýn ve yeterliliklerin bulunmasý koþulu vardýr. Çünkü iyi bir sürücü olabilmenin temel koþullarýndan birisi de sürücülerin bedensel ve ruhsal yönden saðlýklý olmasýdýr. Aksi halde hem kendisi hem de çevresi için zararlý ve tehlikeli bir sürücü olacaktýr.

GÖRME YETERLÝLÝÐÝ

Monoküler görme yönünde genel olarak deðerlendirme yapýlýr.

        (3) Tabip tarafýndan, bu Yönetmelikte belirtilen kriterlere göre sürücülüðe engel hali olmayanlara muayeneyi yapan tabip tarafýndan uygun rapor verilir. Bu Yönetmeliðe göre sürücülüðe engel hali tespit edilen veya hakkýnda karar verilemeyen sürücü adayý ilgili uzman tabip/tabiplere gönderilerek ilgili uzman muayenesi istenir ve verilecek rapor doðrultusunda iþlem yapýlýr.

        (4) Raporlara karþý itiraz, raporun verildiði ilin Saðlýk Müdürlüðüne yapýlýr. Saðlýk Müdürlüðü tarafýndan, itiraz edilen branþla ilgili olarak en az 3 uzman hekimden oluþan bir kurulda sürücü adayýnýn deðerlendirilmesi saðlanýr. Bu kurul raporuna göre iþlem yapýlýr. Uzmanlar kuruluna da itiraz olduðu takdirde Saðlýk Bakanlýðýnca belirlenecek bir kurul tarafýndan sürücü adayýnýn deðerlendirilmesi yapýlýr ve karar verilir. Verilen karar kesin olup itiraz hakký yoktur.

        Göz muayenesine iliþkin esaslar

        MADDE 5 ? (1) Göz muayenesi açýsýndan sürücü belgeleri aþaðýda belirtildiði þekilde iki gruba ayrýlýr;

        a) Birinci grup: A1, A2, B, F, H.

        b) Ýkinci grup  : C, D, E, G.

        (2) Görme derecesi, iki gözü olanlarda;

        a) Birinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 2/10 dan aþaðý olmamak þartýyla her iki gözün görme derecesi toplamý 10/20 olmalýdýr.

        b) Ýkinci grup sürücülerde düzeltmeli veya düzeltmesiz olarak bir gözün görmesi 6/10 dan aþaðý olmamak þartýyla her iki gözün görme derecesi toplamý 14/20 olmalýdýr.

        c)10/10 görme: gözlük veya kontakt lensle iyi aydýnlýk ortamda araçlarýndan 20 metre mesafeden 79 mm yükseklik x 50 mm geniþlikteki þekil veya bir yazýyý okumalarýný gerektirir.

        ç) Monoküler sürücülerde görme gücü gören gözde 10/10 olmalýdýr.

        d) Gözlerin her ikisi birden kullanýlýyor ise;

        1) Her iki gözde görme gücü toplamlarý 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrý ayrý en az  0.5 olmayan (sað göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz.

        (3) Görme Düzeltmesi;

        a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanýrken sürücü gözlüðünü takmak zorundadýr.

        b) Kontakt lens ile düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanýrken kontakt lenslerin takýlmasý zorunludur.

        (4) Görme alaný;

        a) Santral 20 derece içerisinde  skotom olmamalýdýr. Her iki gözde santral skotom olanlar, hiçbir sýnýf sürücü belgesi alamaz. Tek gözde santral skotom olanlar ve bu maddenin ikinci fýkrasýnýn (ç) bendindeki görme derecesine sahip olanlar monoküler sürücü belgesi alabilir.

        b) Periferik görme alaný; yatay düzlemde her iki gözde ayrý ayrý görme alaný 120 dereceden daha az olamaz. 120 dereceden daha az görme alanýna sahip olanlar sürücü belgesi alamaz. Ýki gözden herhangi birinde 120 dereceden az görme alaný olanlara monoküler sürücü belgesi verilir. 

        c) Periferik görme alaný kayýplarý; yatay düzlemde uzanan 3 veya daha fazla kayýp kümesi ya da herhangi bir uzunlukta ancak tek nokta geniþliðinde, baþkaca kayýp alana dokunmayan, yatay hattý kesen ya da yatay hatta dokunan, dik uzanýmlý görme alaný kayýplarýdýr.

        ç) Kabul edilmeyen santral görme kayýplarý;

        1) Santral 20 dereceye kadar olan alanda küme þeklinde veya tek nokta tarzýnda kayýp olmamalýdýr.

        2) Hemianopsi ya da kadranopsi uzantýsý olan santral görme alaný kayýplarýndan, gece körlüðü, glokom, retinapati gibi organik ve ilerleyici tabiatta olan hastalýklarda görme alaný defektlerinde normal binoküler görme alaný þartý aranýr. (Bu maddenin dördüncü fýkrasýnýn (a) bendi uygulanýr.) Homonium ya da bitemporal defektler-hemianopik ya da kadranopik defektler sürüþ için güvenli kabul edilmez ve bu þahýslar sürücü olamaz.

        (5) Derinlik duyusu; iki gözü olanlarda normal olmalýdýr. Monoküler olanlarda en az üzerinden bir yýl geçmiþ olmalýdýr.

        (6) Gece körlüðü olanlar gün doðumundan bir saat önce, gün batýmýndan bir saat sonra araç kullanabilirler.

        (7) Renk körlüðü olanlar, herhangi bir koþul aranmadan sürücü olabilir.

        (8) Pitozis-Hemipitozis;

        a) Görme derecesi ne olursa olsun iki gözünde tam pitozisi olanlara sürücü belgesi verilmez. Tek taraflý pitozisi olup pupili kapalý kiþiler monoküler gibi iþlem görür.

        b) Monoküler veya binoküler kiþilerde, ameliyatla düzeltilmiþ veya ameliyatsýz olarak hemipitozisi olanlarda, üst kapak kenarý primer pozisyonda iken pupillanýn üst kenarýna kadar iniyor, fakat pupilla alanýný engellemiyorsa ve görme dereceleri ikinci maddeye uygun ise sürücü belgesi verilir.

        (9) Diplopi ve paralitik þaþýlýðý olanlara görme dereceleri ne olursa olsun sürücü belgesi verilmez. (monokülerler dahil) Diplopi tanýsý konulduðu anda sürücünün sürücü belgesine el konulur.

        a) Grup 1 için; özellikli gözlükler veya kapama ile diplopi kontrol edilebiliyor ve sürücü sürme iþlemi sýrasýnda bunlara dikkat edebiliyorsa, 9 ay sonra kapama için monokülarite kriterine uymak koþulu ile ilgili merkez görüþü alýnarak sürmeye devam edebilir.

        b) Grup 1 ve Grup 2 sürücü belgeleri için; týbbi destek alýnarak iyi bir fonksiyonel adaptasyon ve rehabilitasyon saðlanmýþ ise, duraðan olan 9 aylýk ya da daha fazla süreli diplopide, bu sürenin sonunda sürüþe izin verilebilir.

        c) Grup 2 sürücü belgesi için; diplopi geçmiyor veya rehabilite edilemiyor ise sürüþ izni verilmez. Bir gözün kapatýlarak araç kullanýlmasý bu grup için söz konusu olamaz.

        (10) Þaþýlýðý mevcut olup da binoküler görmesi olan ve görme dereceleri bu maddenin ikinci fýkrasýndaki þartlara uygun olanlara sürücü belgesi verilebilir.

        (11) Blefarospazm;

        a) Hafif  (1 dakikada 5 kez oluþan ) olduðu durumlarda týbbi görüþ doðrultusunda sürüþe devam edilebilir. Tek veya iki taraflý olduðu belirtilerek ilgili madde uygulanýr.

        b) Orta derecede (1 dakikada 5-10 kez oluþan) ise, rehabilite edilemeyen diplopi gibi ilave durumlar olmadýkça, botilinum toksini kullanýmý ile kontrolü kabul edilir.

        c) Ciddi (1 dakikada 10?dan fazla oluþan) blefarospazmda ara ara tedavi edilebiliyor olsa dahi sürüþe izin verilmez.

        (12) Katarakta, her bir grup için asgari standartlar mevcut olmak koþuluyla, týbbi görüþ doðrultusunda ve týbbi kanaatte öngörülen aralýkta muayene ve kontrolleri yapýlmak üzere bu maddenin ikinci ve üçüncü fýkralarýndaki þartlarý taþýmak kaydýyla sürüþe izin verilir.

ÝÞÝTME YETERLÝLÝÐÝ

Bir kulak normal (fýsýltýyý 5 m.den duyar), diðer kulaðý iþitme cihazýyla imden duyuyorsa B sýnýfý özel ve F sýnýfý sürücü belgesi alabilirler

Ýþitme cihazý kullananlar ticari araç kullanamazlar, Al, A2, C, D, E, G sýnýfý belge alamazlar

Kulaðý iþitme cihazý ile bile duymuyor, ancak bedenen ve ruhen saðlam, görme derecesi uygun olanlara H sýnýfý sürücü belgesi verilir.

SÝNÝRSEL YE RUHSAL YAPI YETERLÝLÝÐÝ

Sinir sistemini etkileyen hastalýklar sonucunda organlarýnda kontrol, koordinasyon ve denge yönünden trafik güvenliðini etkileyecek ölçüde bozukluk varsa sürücü olamazlar.

Hafif derecedeki bozukluklarda hekim raporu ile sürücü belgesi alabilirler,

2 ayaðý felçli olanlar H sýnýfý sürücü belgesi alabilirler

Sarasý olanlar, ileri derecede ruhsal bozukluðu, aðýr davranýþ bozukluðu olanlar, her türlü bunamasý olanlar, alkol ve uyuþturucu baðýmlýsý olanlar, tedavisi devam edenler sürücü belgesi alamazlar

BEDENSEL ÖZÜRLÜLÜK VE DÝÐER KOÞULLAR

Bas ve boynun dönmesi %50, beden hareketlerinde   % 75'ten fazla engellenme olmamalý

2 el baþ ve iþaret parmak hareketlerinin %75'ten fazla kaybýnda F,H sýnýfý; 2 el bas parmaðý yok ise ve fonksiyon kaybý fazla ise F sýnýfý; bir elin baþparmaðý ve baþka 2 parmaðý yok ise A, B, H sýnýfý;

2 bacaðý dizden aþaðý kesilmiþ olanlar uygun protezli ise B,F,G sýnýfý ; protezle fonksiyonel olamýyorsa H sýnýfý

Eklem hareketlerinde %50'dereceden az kaybý olanlar F,H sýnýfý; kaybý fazla olanlar H sýnýfý sürücü belgesi alabilirler. Ayrýca,

Ýleri derecede kalp yetmezliði olanlar

Þeker hastalýðý aðýr seyredenler sürücü belgesi alamazlar

Daha  önce kalp  krizi  geçirenler,  ses kýsýklýðý,  konuþma bozukluðu, büyük organ nakli geçirenler ticari araç kullanamazlar.

ALKOL VE SÜRÜCÜLÜK

Alkol

Karayollarý Trafik Kanunu  ve yönetmeliðe göre alkollü araç kullanmak yasaktýr. Doðru olan düzenleme de budur.

Ancak özel araç sürücüleri 0,50 promili aþamamak koþulu ile alkol alabilirler:

büyük bira ,1 duble viski, votka, cin, kanyak, raký 0,50 promili Ýçerir. Kandaki bu oranlar ikiye katlanýrsa 10 kat daha fazla kaza riski vardýr.

Resmi ve Ticari araç kullananlar kesinlikle alkol kullanamazlar.

Alkolün düzeyi Ýle sürücülük yeteneðindeki azalma birbiriyle baðýntýlýdýr. Kandaki alkol oraný yükseldikçe, denge, görme, iþitme, dikkat, tepki ve kas kontrolünde azalma meydana gelir.

¦Ayrýca algýlama, deðerlendirme ve karar verme fonksiyonlarý da azalýr.

Uyarýcý etkisiyle korkunun azalmasý, kendine aþýrý güven, cesaret ve hýz artýsý görülürken uyuþturucu etkisiyle; refleks ve dikkatte azalma, yorgunluk ve uyku gözlenir.

Alkol ve sürücülüðün asla bir arada olamayacaðý unutulmamalýdýr.

UYUÞTURUCU KULLANIMI VE SÜRÜCÜLÜK 

Uyuþturucu; fazla rahatlýk, dikkatin daðýlmasý, refleks ve duyularda azalma meydana getirir.

Yönetmeliðe göre uyuþturucu alarak araç kullananlar belirlendiðinde aðýr para ve hapis cezasý verilir, sürücü belgesi geri alýnýr.

YORGUNLUK, UYKUSUZLUK 

Yorgun ve uykusuz araç kullanýmý kazalara neden olmaktadýr. Yönetmeliðe göre her sürücü, 24 saatte dinlenerek ( 3?4 saatte bir ) 9 saat; hiç dinlenmeden en fazla 4,5 saat araç kullanabilirler. Bunun 10. Ve 5. Saati yoktur. Çünkü insan organizmasýnýn tahammül gücü bununla sýnýrlýdýr.

EMNÝYET KEMERÝ VE KORUYUCU BASLIK 

Karayollarý Kanunu na göre, þehirlerarasý ve þehir içi yolda sürücüler ve önde oturan yolcular emniyet kemeri Takmak zorundadýrlar. Emniyet kemeri kullanýmý bir kazada kiþinin çarpma sonucunda ölüm olasýlýðýný % 50- 60 azaltýr. Öncelikle baþ ve göðüs yaralanmalarýný, araçtan savrulmayý engeller . Emniyet kemerinin kullanýldýðý durumlarda koltuklarda baþýn dayandýðý baþlýk olmalýdýr. Aksi halde kaza sýrasýnda basýn önce öne sonra arkaya hýzlý hareketi boyun omurlarýnýn kýrýlmasýna neden olabilir.

Motosiklet ve motorlu bisiklet kullananlar koruyucu baþlýk (kask) ve gözlük, arkasýndaki yolcu ise sadece baþlýk kullanmak zorundadýr. Böylece kafa travmalarýnýn etkileri azaltýlmýþ olacaktýr.

RUHSAL YAPI VE DAVRANIÞLARIN SÜRÜCÜLÜÐE ETKÝSÝ

insan toplumsal bir varlýktýr, insanýn beden ve ruh saðlýðýný etkileyen pek çok etmen vardýr. Bunlar: kalýtým, fiziki çevre, biyolojik çevre ve sosyal çevredir. Buralardaki bir olumsuzluk kiþiyi, doðal olarak sürücüyü de olumsuz olarak etkiler. Saðlýk ; bireyin aklen , bedenen ve ruhen tam bir iyilik halidir seklinde Dünya Saðlýk Örgütü'nce tanýmlanmýþtýr. Bu tanýmdan hareketle sürücülerin ruh saðlýklarý da son derece önemlidir. Çünkü ruhsal yapý, tüm davranýþlarýný bu arada araç kullanýmýný da etkilemekledir. Biliyoruz ki, sürücüleri kural çiðnemeye iten bu ruhsal yapýdaki bozukluklardýr. Ruh saðlýðýný "toplum kurallarýna uygun davranmaktýr." þeklinde tanýmlayabiliriz. Ruhsal yapýmýz 3 bölümden oluþur 

ÝD : Doðuþtan gelen içgüdüsel dürtülerden oluþur. Bu dürtüler: zaman, mekân, sýnýr tanýmazlar. Öfke, sevgi ve nefret duygularýný Ýçeririler. Emredici, sýnýr ve kural tanýmaz bir yapýdýr.

EGO : Ýnsaný kýsýtlayan, engelleyen, cezalandýran bölümdür, isteyici, buyurucudur. Ýçgüdülerle dýþ dünya arasýnda denge kurar.

SÜPER EGO: Ýd ve ego arasýndaki çatýþmayý engeller, uzlaþtýrýcý ve dengeleyici bölümdür.

id ve egoda oluþabilecek bir bozukluk, ya asi, kural tanýmayan sürücülerin ya da kaðný gibi giden, trafiði aksatan sürücülerin trafikte artmasýna neden olacaktýr, id ve egu eðer süper ego ile çatýþýrsa, bireyin ruh saðlýðý bozulacaklar.

PAYLAÞMA , SAYGI , BENCÝLLÝÐÝN SÜRÜCÜLÜKLE ÝLÝÞKÝSÝ

Sürücüler yollarý; diðer sürücülerle, yayalarla ve hayvanlarla paylaþmak gerektiðini hatýrlayarak bencillikten kaçýnmalýdýrlar.

 Sürücülerde paylaþma duygusu, trafik kurallarýna uymayý kolaylaþtýracaktýr. Yollarýn kullanýmý, trafik kurallarýna uyma  paylaþma ile birebir ilgilidir. Aksi davranýþlar can ve mal kayýplarýna neden olabilirler.

 Sürücüler, alkollü, yorgun, sinirli, bencil, dalgýn ve uykusuz yola çýkarlarsa varacaklarý yerin can ve mal kayýplarýnýn olduðu kaza yerleri olduðunu unutmamalýdýrlar.

¦ Trafik paylaþmasýný bilmeyi, baþkalarýna saygý göstermeyi ve bencillikten kaçýnmayý gerektirir.


Sayfalar: 1- 2- 3- 4- 5- 6- 7- 8- 9- 10
A2 ehilyeti,A2 ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
B ehilyeti,B ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
D ehilyeti,D ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
E ehilyeti,E ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
H ehilyeti,H ehliyet sýnavlar,ehliyet sýnav sonuçlarý,sürücü kursu sýnavlarý,direksiyon kurslarý
Yaztek Sürücü Kursu
Tasarým ve Kodlama
Yaztek Teknoloji